Älyilmanvaihto
• Haluatko seurata kotisi illmanlaatua?
• Haluatko, että automaatio pitää huolen raittiista sisäilmasta?
• Haluatko pienentää talvella perheen flunssariskiä?
Kaipaatko suojaa pörssisähkönhintavaihteluihin? Haluatko vähentää kotisienergiankulutusta?



Hyvin määritetty ongelma on puoliksi ratkaistu - Charles Kettering.
Lämpötilan mittaaminen on tärkeää lämmitysjärjestelmän ohjauksessa. Ilmanlaadun mittaminen tärkeää ilmanvaihdon ohjauksessa. Kuitenkaan valtaosa Suomen ilmanvaihtokoneiden asennuskannasta ei tätä tee.
Hiilidioksidimittaus (CO2)
Ilmanlaatu on tärkeä osa asuinviihtyvyyttä ja terveyttä. Useimmat meistä viettävät suurimman osan ajastaan sisätiloissa, joten hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää. Habitaion järjestelmä mittaa ja hallitsee ilmanlaatua kokonaisvaltaisesti huonekohtaisilla antureilla ja älykkäällä ohjauksella.
Ihmisten uloshengitysilma nostaa huoneilman hiilidioksidipitoisuutta nopeasti. Jo muutama ihminen keskikokoisessa huoneessa voi saada pitoisuuden nousemaan yli suositellun 800-1000 ppm:n rajan, jolloin ilma tuntuu tunkkaiselta. Korkea hiilidioksidipitoisuus heikentää vireyttä ja unen laatua.
Habitaio mittaa hiilidioksidipitoisuuksia huonekohtaisesti langattomilla mittareilla. Hyödyllisiä mittauskohteita ovat oleskelutila, etätyöhuoneet ja makuuhuoneet.
Mittauksen hyödyt ovat:
Huonosti tuulettuvien tilojen tunnistaminen pilvipalvelun raporttien perusteella ja ongelmanratkaisu
Automaattisen tuuletuksen ohjauksen mahdollistaminen

Usein kysyttyä
Jos lähdetään pelkästä hiilidioksidin mittaamisesta, niin kyllä, kertoohan se milloin kannattaa tuulettaa. Ikkunasta lämpö lähtee kuitenkin harakoille, joten on järkevämpää, jos mittauksella voidaan ohjata mieluiten lämmön talteenotolla varustetua ilmavaihtokonetta.
Toki. Lämpötalouden kannalta ilmanvaihtokoneen ohjaaminen olisi kuitenkin järkevämpää saman lopputuloksen aikaansaamiseksi, jos sellainen on olemassa.
Järjestelmä mittaa ja säätää ilmanvaihdon tehon tavoitellun sisäilman laadun perusteella - voit siis itse valita haluamasi laatutason ja järjestelmä säätää ilmanvaihdon sen perusteella.
Toki - jos olet tähän asti pitänyt ilmanvaihdon pois päältä tai minimiteholla ja haluat hyvää sisäilmaa, voi järjestelmä lisätä tuuletusta ja siten myös energiankulutusta. Tällä kuitenkin saavutetaan haluamasi sisäilman laatu.
1 hiilidioksidimittari maksaa asennuskäynnin yhteydessä käyttöönotettuna 144 €. Sitä voi siirrellä huoneesta toiseen. Minimi ohjauksen toteutukseen on 1 mittari. Suositus on 1 yleiseen oleskelutilaan kuten keittiöön, ja 1 per makuuhuone.
Et. Saatat kuulla, että ilmanvaihto nostaa kierroksia. Automaatio pitää huolen ohjauksesta, sinun tehtävä on ottaa iisisti.
Asiantuntijoiden väittely siitä, onko oikea sisäilman hiilidioksidin (CO2) rajataso 800ppm vai 1000ppm on suurempi kiista kuin mittarien tarkkuus. Mittarit ovat noin 50ppm sisällä toisistaan, tekemällämme merkkien ja mallien välisellä tarkistusmittauksella. Lisäksi voit järjestelmässä asettaa itse sen tason, jonka sinun mielestä pitäisi käynnistää lisätuuletus. Säätöportaat voi mukauttaa ulkolämpötilaan. Eli halutessasi kovalla pakkasella tuuletetaan hieman vähemmän, jotta energiaa säästyy. Oletusasteikko sisäilman hiilidioksidipitoisuuksien ylärajoille on 750ppm kesällä ja 950ppm paukkupakkasilla, ja muilla ulkolämpötiloilla siltä väliltä.

Ilmankosteuden mittaus - pitääkö lisätä vai vähentää ilmankosteutta?
Liian kuiva tai kostea sisäilma aiheuttaa ongelmia. Kuiva ilma ärsyttää limakalvoja ja lisää flunssatartuntojen riskiä. Liiallinen kosteus puolestaan voi johtaa home- ja kosteusongelmiin rakenteissa sekä esineissä.
Ilmankosteuden mittaus toteutetaan huonekohtaisilla langattomilla mittareilla. Ne ovat samat laitteet, jotka mittaavat lämpötilaa lämmityksen ohjausta varten. Ilmankosteustiedon avulla voidaan automatisoida kolme ohjausta:
- Pesutilojen kuivaustuuletus
- Ilmankostuttimen ohjaus oleskelutiloissa
- Kosteudenpoistajan ohjaus viileissä varastotiloissa
Usein kysyttyä
Järjestelmä raportoi kaikkien tilojen ilmankosteudet. Ilman automaatiolaitteita voit vaikuttaa näistä kylpyhuoneiden kosteuden laskemiseen säätämällä suihkun jälkeen ilmanvaihtokojetta, jota ei kuitenkaan tule useimmiten tehtyä. Varastotilojen kosteuteen voit vaikutta nostamalla niiden lämpötilaa, joka tosin on luultavasti melko kallista. Ilman kosteuteen on vaikea vaikuttaa, pakkaspäivinä pitäisi haihduttaa jotenkin 10L vettä päivässä asuintiloihin ilmankosteuden nostamiseksi riittävälle tasolle.
Mikäli kosteuksissa havaitaan parannettavaa, on sujuvinta hankkia ongelmien hallintaan laitteet. Kun hankit käyttöösi tarvittavat ilmankosteuden hallintaan liittyvät laitteet (ilmanvaihtokoneohjaus, ilmankostutin, kosteudenpoistaja), niin automatiikka pitää sen jälkeen huolen niiden ohjauksesta.
Tyypillisesti ilmankosteusmittari kertoo vain hetkittäisen arvon kun sitä katsoo. Meidän mittarimme piirtävä tilakohtaisen ilmankosteuden kehityksestä käyrät talteen Habitaio-pilvipalveluun. Näin voidaan katsoa esimerkiksi pitkän ajan keskiarvoja, joilla on merkitystä viileissä varastotiloissa ja kylpyhuoneiden kuivumisnopeuden seuraamisessa.
Lisäksi perusmittarit eivät tee asialla mitään. Palveluumme kytketyt mittarit ohjaavat tuuletusta, kostutusta tai kuivausta, sen mukaan mille on tarve epäedullisen ilmankosteuden korjaamiseksi.
Pesutilojen tuuletuksen ohjaus on oikeastaan kausiriippumaton, koska pesutilojen kosteus nousee niin korkealle aina suihkun, kylvyn tai saunan yhteydessä. Ne tulee tuulettaa aina.
Ilman kostutustarve on useimmiten vain kun lämpötilat tippuvat pakkasen puolelle, ja flunssat jylläävät.
Kosteudenpoiston ohjausta tarvitaan pääsääntöisesti vain viileissä ja kosteissa tiloissa kuten varastoissa, autotalleissa, kellareissa ja ryömintätiloissa. Näissä kosteus nousee sateen ja loskakelin yhteydessä pitkäaikaisesti homeriskitasolle (suhteellinen ilmankosteus yli 70%). Automatiikkaan kytketty kosteudenpoistaja työskentelee automaattisesti ja itsenäisesti tällöin tarpeen mukaan ympäri vuoden.
Ilmanvaihdon tarvepohjainen ohjaus
Mittaamalla oleskelutilojen, kotitoimiston ja makuuhuoneiden huonekohtaista hiilidioksidipitoisuutta voimme ohjata ilmanvaihtoa tarpeen mukaisesta. Korkeaksi karkaavat hiilidioksiditasot pitoisuudet vaikuttavat vireystasoon ja unenlaatuun.
Vastavuoroisesti, kun huoneilma on riittävän raitista, tuuletusta voidaan automaattisesti vähentää, jotta lämmityskaudella säästyy lämmitysenergiaa.
Pesutilojen osalta ilmanvaihto kytketään tehostukselle kun havaitaan, että ollaan suihkussa tai saunassa. Näin varmistutaan mittaamalla, että pesutilojen kuivatus onnistuu rakenteita säästäen.
Täysin automaattinen ilmanvaihdon ohjaus tuo useita hyötyjä:
Sisäilma pysyy raikkaana ja pesutilat kuivuvat. Ilmanvaihto toimii tuuletusteholla silloin kun sitä tarvitaan, esimerkiksi koko perheen ollessa paikalla ja saunomisen yhteydessä.
Energiaa ja rahaa säästyy. Automaattinen säätö poistaa turhan ilmanvaihdon ja optimoi laitteiston käynnin. Säästöä voi kertyä jopa 15% lämmityskuluissa, jos ilmanvaihtoa on aiemmin pidetty jatkuvasti mitoitusarvoilla.
Asuinmukavuus paranee, koska hiilidioiksiditasot pysyvät miellyttävänä

Usein kysyttyä
Ilmanvaihdolle määritetään ulkolämpötilan mukaan muuttuvat hiilidioksidipitoisuuden rajat, tyypillisesti 750-950ppm. Rajat käyttäjä voi asettaa itse. Kun rajat on asetettu, järjestelmä pitää huolen riittävästä tuuletuksesta täysin automaattisesti.
Järjestelmä kytkee lisätuuletuksen päälle heti kun hiilidiodksidipitoisuuden raja ylittyy. Emme kuitenkaan asenna talouteen uutta ilmanvaihtojärjestelmää. Joten on normaalia, että kymmenien henkien juhlissa itse tuuletusjärjestelmä ei mitoituksensa takia pysy perässä, ja on syytä tuulettaa vaikka avaamalla ovi hetkeksi.
1 hiilidioksidimittari maksaa asennuskäynnin yhteydessä käyttöönotettuna 144 €. Sitä voi siirrellä huoneesta toiseen. Minimi ohjauksen toteutukseen on 1 mittari, suositus on 1 yleiseen oleskelutilaan kuten keittiöön, ja 1 per makuuhuone.
Habitaion järjestelmä on iloinen, kun huone saavuttaa hyväksyttävät hiilidioksiditasot nopeammin, ja vähentää tuuletusta. Habitaion lämmitysjärjestelmä saattaa kuitenkin olla vihainen, koska joutuu tuottamaan kallista lisälämpöä huoneeseen. Tavoite olisi, että älyilmanvaihto pitää lämmön talteenotolla varustetun ilmavaihtokoneen avulla ilman miellyttävänä hukkaamatta lämpöä harakoille.
Ilmankostutus
Oleskelutiloissa seurataan ilmankosteutta etenkin talvipakkasilla. Kun kosteus laskee liian alas, ilmankostutin käynnistyy automaattisesti pitäen ilmankosteuden optimaalisena. Näin ilmankosteus ei tipu haitallisen kuivaksi, jolloin limakalvot kuivuvat ja flunssatautitartuntariski kasvaa.
Habitaion ilmankostutin haihduttaa pakkaspäivinä noin 9 litran säiliöllisen vettä asuintiloihin terveellisen ilmankosteuden ylläpitämiseksi. Emme suosi kiinteän vesiliitännän laitteita niiden mukanaan tuoman vesivaurioriskin takia.


Habitaion automaattisen ilmankostutuksen hyödyt
Asuinmukavuus paranee, koska ilmankosteus on aina sopivalla tasolla
Flussantartuntojen riski pienenee
Kostutin käyttää energiaa vain kun kuiva ilma sitä vaatii
Automatiikka huolehtii ilmankostuttimen käytöstä, laite vain ilmoittaa kun vesisäiliö pitää täyttää.
Usein kysyttyä
Kovalla pakkasella säiliö pitää täyttää noin kerran päivässä. Puutarhakastelukannu on tähän oivallinen. Kun on täyttänyt 9 litraa vettä ilmankostuttimeen havainnollistuu hyvin, miten paljon kosteutta on puuttunut hengitysteiden limakalvoja kuivattavasta sisäilmasta.
Emme suosittele vesiliitännällä varustetun kostuttimen asennusta kotiin vesivahinkoriskin takia. 9 litran säiliöllä varustettu kostuttimemme pitää pakkasella täyttää noin kerran päivässä kastelukannulla. Tämä on vielä ihan siedettävä vaiva esimerkiksi useamman pikkukostuttimen jatkuvaan huoltamiseen verrattuna.
Ilmankostuttimemme on haihduttavaa mallia ja sen tuulettimen teho on maltillinen 5W. Eli saman verran kuin pieni LED-polttimo.
Haihduttavassa rakenteesa on kaksi hyötyä. Toinen on se, että toisin kuin ultraääni- tai sumutekostuttimissa ilmaan ei siirry veden mukana kalkkia, joka laskeutuu pölynä kodin pinnoille. Toinen on se, että toisin kuin kiehuttavissa malleissa, veden haihduttamiseen kulutettava energia otetaan lämpimästä huoneilmasta (kuten pyykin kuivuminen) eikä suoralla sähkövastuksella.
Ja toden totta, ilman kostutus on investointi. 1 L vettä haihduttaminen vaatii noin 1kWh lämpöä. Normaalilla sähkön hinnalla tämä maksaa 10c. Koska huoneilman lämmitys on Habitaion ohjauksessa, on siis minimoitu veden haihduttamisen kulu. Mutta mikä on lapsiperheessä yhden flunssakierteen hinta?
Ilmankostutin herää henkiin automaattisesti yleensä kun ulkolämpötilat tippuvat pakkasen puolelle. Pidämme 35% suhteellisen ilmankosteuden raja-arvoa sopivana oletusaseuksena - jota toki käyttäjä voi muuttaa.
Laite maksaa asennuskäynnin yhteydessä käyttöönotettuna 544 €.
Tottakai. Palvelupaketeistamme voi valita ne, mitkä omaan tarpeeseen sopivat. Toiminnallisuuksia voi myös lisätä käyttöön jälkeenpäin.
Kostutin on noin 55 x 30 x 40 cm kokoinen melko huomaamattoman näköinen valkoinen laite jonka voi sijoittaa vapaasti minne se mahtuu. Kostutin pystyy yli 150m2 tilan kostuttamiseen joten sen kannattaa yrittää sijoittaa keskeisesti niin, että sen vaikutus ylettää mahdollisimman laajalle.





Kosteudenpoisto
Kylmien ja viileiden varastotilojen osalta ilmankosteuden mittaus on olennaista säilössä olevien esineiden home- ja ruostevaurioiden välttämiseksi. Tällöin arvoja käytetään kosteudenpostimen ohjaukseen.
On merkittävästi energiatehokkaampaa pitää tilat viileänä, ja huolehtia niiden ilmankosteudesta kosteudenpoistajalla, kuin lämmittää ja/tai tuulettaa tiloja ylenpalttisesti. Äärimmäinen esimerkki ilmankosteuden vaihtelusta ovat autotallit, joihin ajetaan päivittäin märkä auto parkkiin. Motivan suosituslämpötila talleille on 5 C, jolloin suhteellinen ilmankosteus on helposti yli 80 %.
Kosteudenpoistaja poistaa vuorokaudessa noin 10 litraa vettä ilmasta. Se kytketään mahdollisuuksien mukaan suoraan viemäriliitännällä, jotta keruuastiaa ei tarvitse tyhjentää päivittäin.
Kosteudenpoistajan hyödyt
Kosteudenpoistajan käyttö varastotilojen lämmityksen asemesta on merkittävästi energiatehokkaampaa, riskeraamatta säilössä olevien tavaroiden ja rakenteiden terveyttä
Automatiikka hoitaa kosteudenpoistajan ja tilan lämmitysjärjestelmän ohjauksesta
Kosteudenpoistaja on huoltovapaa, mikäli se pystytään asentamaan viemäriliitäntäisellä kondenssivedenpoistolla
Säästä energiaa ja pidä varastoitavat tavarat kunnossa. Soveltuu loistavasti autotalleihin!
Usein kysyttyä
Kosteudenpoistaja asennetaan asennuskäynnin yhteydessä. Jos vain mahdollista, se liitetään vedenpoistoon, esimerkiksi vesilukon pesukoneliitäntään.Tai johtamalla kondenssivesiputki- tai letku lattiaviemäriin, tai rakenteiden läpi ulos.
Pakkasella ilma on kuivaa, ja kosteudenpoistaja sammuu alle +2C lämpötiloissa automaattisesti. Plussan puolella se voi kuivattaa tällaista varastoa normaalisti.
Mikäli kosteudenpoistaja on kytketty poistovesiliitäntään se on varsin huoltovapaa. Kondenssikennon puhaltimen ilmansuodatin pitää vaihtaa kerran vuodessa.
Kosteudenpoistaja tuottaa kostealla kelillä noin 10L kondenssivettä päivässä. Ilman viemäriliitäntää keruusäiliö pitää tyhjentää päivittäin. Tällöin kannattaa viedä kondenssivedenpoistoputki mahdollisuuksien mukaan rakenteiden läpi ulos.
- Kosteudenpoistaja asetetaan viileissä kellareissa ja varastotiloissa työskentelemään siten, että 70% homeriskiraja ei ylity. Tyypillisesti suhteellinen ilmankosteus pidetään kosteudenpoistajan avulla 50-55% paikkeilla.
- Parkettien halkeaminen ajoittuu lämpimissä sisätiloissa pakkaskausiin joissa sisäilma on merkittävän kuivaa, alle 35% suhteellinen ilmankosteus. Näissä tapauksissa kannattaa käyttää ilmankostutinta.
- Ilmankostutin ja kosteudenpoistaja ovat käyttötarkoitukseltaan niin eri laitteita, että niitä ei Habitaion järjestelmässä kyllä hevillä päädytä asentamaan samaan tilaan.
Autotalleissa on perinteisesti asennettu suoria poistopuhaltimia jotka puhaltavat kosteuden ja lämmön harakoille kun talliin ajettua autoa kuivataan. Kosteudenpoistajan avulla tallin ilmanvaihtoa ja lämpötilaa voidaan laskea, suhteellisen ilmankosteuden kuitenkaan karkaamatta homerajalle. Kosteudenpoistaja kuluttaa vähemmän energiaa kuin mitä ilmanvaihdon ja lämmityksen rajoituksella säästetään, joten se tuottaa säästöjä.
Ota yhteyttä – valitaan
kotiisi paras ratkaisu!
ma-pe 09-17
Puh / Whatsapp 050 328 7374
asiakaspalvelu@habitaio.com